Detta har blivit en klassiker på vårt julbord. Men den passar både till påsk och ett vanligt buffébord. Även gott som förrätt. Ett riktigt bra recept att ha i receptsamlingen!
Receptet gäller för 12 bitar
100 g kavring
50 g Smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
½ dl hackad färsk gräslök
500 g kvarg 10%
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm stött svartpeppar
1 krm stött rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom
50 g Smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
½ dl hackad färsk gräslök
500 g kvarg 10%
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm stött svartpeppar
1 krm stött rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom
1. Smält smöret. Kör kavringen i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan i en springform. (ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant). Botten bör bli ca 1 cm tjock. Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten, i 5 min.
3. Så länge kan du finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, créme fraiche, vitlök, rosé och svartpeppar. Romen kan man välja att ha i smeten eller garnera med när tårtan är klar.
4.Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen, på brödmassan och låt stelna i kylen minst 4 tim.
5. Jag brukar spritsa créme fraiche som garnering. Ovan med en mitt av gräslök och resépepparkorn. All eller en del av rommen har jag också, ibland, garnerat med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar