söndag, december 2

Adventsfika

Att bjuda på adventsfika hör december till. Hjärtbullar, Mjuk pepparkaka med nöttäcke, fruktsallad med smak av kanel och nejlika serverat med lättvispad grädde, krusslingontryffel, chockladflakes och knäck i olika smaker. Krydda kaffet med lite kanel innan vattnet rinner igenom bryggaren så finns det nog ingen som tvivlar på julstämningen.


Mjuk pepparkaka med nöttäcke

Ta ditt favoritrecept för den mjuka pepparkakan. När du ställer in den i ugnen förbereder du nötblandningen som sedan läggs som ett täcke över kakan de sista 10 minuterna i ugnen.

1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
75 g smör
1,5 msk mjöl
1,5 msk mjölk
½ dl socker
½ dl mörk sirap

Rosta nötterna i en torr stekpanna, tills de får lite färg.
Smält smöret i en gryta medans du blandar ihop mjöl och mjölk till en klumpfri gegga. Rör ner geggan i smöret tillsammans med socker och sirap. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Blanda sedan i nötterna.

Bred ut det på den nästan färdiga kakan, när den har ca 10 minuter kvar i ugnen. Låt kakan gå färdigt med nöttäcket. Låt kakan svalna en stund innan du tar den ur formen. Nöttäcket är ganska tungt och kan få kakan att trilla isär, då den är väldigt mjuk när den kommer ur den varma ugnen.

Inga kommentarer: