måndag, december 3

Kallrökt laxtårta på kavringsbotten

Detta har blivit en klassiker på vårt julbord. Men den passar både till påsk och ett vanligt buffébord. Även gott som förrätt. Ett riktigt bra recept att ha i receptsamlingen!


Receptet gäller för 12 bitar

100 g kavring
50 g Smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
½ dl hackad färsk gräslök
500 g kvarg 10%
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm stött svartpeppar
1 krm stött rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom 

 1. Smält smöret. Kör kavringen i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan i en springform. (ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant). Botten bör bli ca 1 cm tjock. Ställ i kylen.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten, i 5 min. 

3. Så länge kan du finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, créme fraiche, vitlök, rosé och svartpeppar. Romen kan man välja att ha i smeten eller garnera med när tårtan är klar.

4.Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen, på brödmassan och låt stelna i kylen minst 4 tim.

5. Jag brukar spritsa créme fraiche som garnering. Ovan med en mitt av gräslök och resépepparkorn. All eller en del av rommen har jag också, ibland, garnerat med.

Inga kommentarer: