onsdag, september 25

Kolapäron och glass

Detta var min mormors paradefterrätt. Den serverades alltid på juldagen,
så även om kalkonmiddagen var supergod, sparade man lite extra plats för kolapäronen.


Magisk kolasås, inlagda päron och hemmagjord vaniljglass.

Kolasås

2 msk socker
1 msk sirap
0,5 msk smör
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Koka ihop socker, smör, sirap och grädde, i en tjockbottnad kastrull. Såsen ska tjockna och det tar ca 1 timma. Du kan gjora ett vattenprov för att se om såsen är klar. Doppa en sked i såsen och låter en droppe falla i ett glas med vatten. När såsen inte löses upp är den klar.
Rör ner vaniljsockret och kakaon det sista.

Såsen kan förberedas innan. När det skall serveras så lägg inlagda päron i en ugnsfast from och värm i 7-8 minuter på 200 grader. Värm såsen och häll över päronen när de tas ur ugnen.

Servera med vaniljglass.
Även någon form av nötter eller mandel är gott till.

Inga kommentarer: