tisdag, december 13

Lucia...


...och lussekatter.

50 g jäst
5 dl mjölk, 37grader
150 g smör
1 burk kesella
1 g saffran ( eller 1 tsk kardemumma)
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 1,8 liter mjöl
russin och ägg till pensling och garnering.

Lös upp jästen i mjölken. Blanda i kesella, saffran, socker, salt och mjöl. När degen tagit form så klicka i smöret och knåda på. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den slät och blank. Dela i 4 delar. Dela sedan varje del i ca 8. Rulla små ormar och snurra dom till lussekatter. Lägg på en plåt och låt jäsa i 20-30 min.
Pensla med uppvispat ägg och tryck i russinen. Grädda i 5-10 min på 225 grader. Låt dom kallna på galler under bakduk.

Tjohoo! Första julklapparna är inhandlade!



Inga kommentarer: