söndag, februari 10

Fisksoppa - "Fisksåpa"

I helgen var det Kasper som satte menyn. Han fick en krita och griffeltavlan att skriva ner allt på och fria händer att komponera maten. Så här blev det:


Fisksåpa

500g lax 
400g torsk
50g Smör
20 cm purjolök
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
2dl vitt vin
5 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
7 dl grädde
3 msk fiskfond eller hummerfond
(ev. 200g räkor)
Salt
Peppar

Skiva ner purjolöken, gärna den gröna delen så blir det fin färg. Riv morötterna grovt. Smält smöret i en stor gryta. I med lök, morötter och pressa i vitlöken. Låt fräsa runt en stund innan du tillsätter vinet. Mät upp vattnet och fram med buljongtärningarna. Smula ner de i grytan och sedan på med vattnet. Häll även ner dill och persilja. Detta kan nu koka en stund. (Vill man kan man förbereda fram hit i god tid och sedan slänger man ihop resten på ca 40 min.)
Skär ner fisken i lagom stora bitar, ca 3x3 cm, och salta. Häll i grädden i soppan och låt koka upp. Ha sedan ner fisken i soppan. Låt koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
Smaka under tiden av med fiskfond, salt och peppar. Ta av soppan från spisen, vill du ha i räkor ska de nu i och soppan är då redo att serveras efter några minuter. 

Servera gärna med ett gott ljust bröd och en färskost eller smör.





Inga kommentarer: