måndag, februari 4

Lammlår, Romsås och Smörstekta kaneläpplen

I helgen fick jag till det vill jag säga! Delar här med mig av recepten på denna tvårättrs middag.
Receptet är för 2 vuxna och 2 barn. Såsen däremot hade räckt till ett gäng till.
Börjar man med grönsakerna och går direkt på lammet när de gått in i ugnen tajmar man det hela ganska bra. Salladen får man göra lite in emellan och äpplena till efterrätten kan man kanske också hinna förberaeda om det blir väntetid i matlagningen.

Varmrätt:

Stekt lammlår på en bädd av ugnsrostade grönsaker.
Serverades med Rosmarin och romsås samt bladgrönt och brieost.

Efterrätt:

Smörstekta kaneläpplen och knäckglass.


Stekt lammlår:

2 små lammlår ca 250g styck.
2 vitlöksklyftor
Rosmarin
5 grönpepparkorn
Smör
Olivolja
Salt och peppar

Bryn lammlåren i het panna med smör och olja. Tillsätt vitlök och kryddor.
Ös köttet med stekspadet för att maxa smaken.
När köttet fått fin färg lade jag över den i en ugnsform. Jag hällde på lite vatten i stekpannan och kokade upp. Sedan silade jag av spadet i en gryta. Vitlöken och kryddorna som hamnade i silen slängde jag med köttet innan jag skjutsade in det i ugnen. Jag lät lammet gå på 200grader i mitten av ugnen tills det hade en innertemp på ca 65grader. Sedan lät jag det vila en stund under folie innan jag skar upp det och serverade.

Rosmarin och romsås:

Stekskyn från köttet, se ovan.
Mörk rom ca 2 msk
5dl grädde
1 tsk torkad Rosmarin
2 msk Kalvfond
ca 2 msk Maizena,
Salt och peppar

Koka upp stekskyn i en gryta och tillsätt den mörka romen. Låt koka en stund innan grädden tillsätts.
Koka upp och smaksätt med rosmarin, peppar och kalvfond.
Blanda ut maizenan med en skvätt vatten och pyttsa sedan i såsen tills den får rätt konsistens.
Smaka av med mer rom om det behövs alternativt salt eller mer krydda.

Ugnsrostade grönsaker:

2 tjock morötter
8 buketter broccoli
12 Brysselkål
Smör
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Klicka ut smöret på en plåt och låt smälta i ugnen en stund.
Dela Brysselkålen och broccolibuketterna på hälften. Morötterna var ganska
tjocka så jag skar de ca 4 cm långa och delade på längden i kvartar.
Ta ut plåten med smör, häll på olivolja och morötterna. Salta. Skicka in i ugnen i ca 15min.
Ta sedan ut och tillsätt broccolin och brysselkålen. Bland runt och salta igen.
Skicka in det ytterkigare 15 minuter i ugnen, eller till det fått fin färg och konsistens.

Salladen bestod av blandade salladsblad, paprika och bitar av brieost.

Smörstekat kaneläpplen:

2 Äpplen (Ingrid Marie valde jag)
Kanel
Honung
Smör
Knäckglass

Dela ner äpplena i lagom stora bitar och pudra på kanel.
Värm upp en stekpanna och smält smöret. När smöret är riktigt varmt så ha i äpplena och ringla över lite honung. Stek äpplena tills de fått lite fäg och mjuknat.
Servera dem varma med en klick glass till.

Bjud på detta när vardagen är fest!


Inga kommentarer: