tisdag, juli 10

Grekiska biffar med tzatziki och grillade grönsaker

Det blev en härlig mix på denna tallrik. Ni ska jag bara försöka reda ut allt så ni förstår.


Vi börjar med biffen.

700g Nötfärs
1 lök
8-10 soltorkade tomater
8-10 basilkablad
4 kvistar oregano
4 msk olivolja
4 msk vatten
salt och peppar

Hacka lök, soltorkade tomater, basilika och oreganoblad. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Forma biffar efter eget tycke och grilla indirekt på grillen.
(Man kan använda sig av grekisk salladskrydda om man saknar färska kryddor. 1-2 vitlöksklyftor är också gott att pressa i).

Tzatziki:

1 gurka
4 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skölj och riv gurkan på den grövsta sidan på rivjärnet.
Lägg i en sil, salta och låt rinna av ca 30 min.
Blanda den urvattnade gurkan och de pressade vitlöksklyftorna med yoghurten.
Salta och peppra efter smak.

Grillad spetskål:

Dela en spetskål i 4 klyftor. Hyvla över smör och salta sedan på. Grilla indirekt i 15-20 min.

Grillad squash:

Skär squashen i skivor eller på längden. Salta och sprinkla lite olivaolja över. Grilla direkt tills de blivit mjuka och fått lite färg. Det tar ca 3-4 min.

Tillbehör:

Nyskördade små morötter dippas i en röra av creme fraiche och pesto. Bland efter egen smak.
En sallad på mangold, sallat, ruccola, spenat, sockerärtor, körsbärstomater, gul paprika, fetaost och olivolja. Oliver serverads också till.

Inga kommentarer: