måndag, oktober 22

Barnkalas utomhus

Kasper fyllde 6 år i somras och nu fick vi äntligen plats med hans kalas i kalendern. Kalaset skulle hållas utomhus med korvgrillning och lekar, så vi håll koll på väderprognosen för de kommande 20 dagarna och lyckades då pricka in brittsommaren helt perfekt!




Upplägg och dekorationer:

Kalaset varade i 2 timmar och innehöll korv och marsmallowsgrillning, uppdragsrunda för att få fram koden till godispåsarna, tårta och lite lek där emellan.

Dekorationerna var enkla. Vi knöt upp lite ballonger i några träd och skrev etiketter till saftflaskorna. Annars lade vi mest tid på lekarna/ uppdragen.



Lekarna:

För att låsa upp skattkistan med godispåsarna var man tvungen att ha en fyrsiffrig kod. Siffrorna samlade laget på sig genom att utföra några uppdrag/lekar.

Smälla ballonger. Varje lagmedlem fick var sin pil och ställdes på ett led. Sedan cirkulerade man i ledet och försökte med hjälp av sin pil, kasta så ballongerna smällde. När all ballonger var sönder fick de första siffran.


Minnestestet. De fick under ca 20 sekunder titta på en bricka med 18 olika föremål. Laget fick vända sig bort medans jag plockade undan 5 saker från brickan. Sedan fick laget åter igen titta på brickan och berätta vilka saker som saknades. Efter lite ledtrådar löste dom uppgiften och fick ännu en siffra.


Flaskan i röret. I en liten PETflaska rullade vi ihop en av siffrorna. Flaskan ställdes ner i ett rör,ca 80cm långt, med en tät botten. (Vi tätade en bit avloppsrör genom att tejpa fast plast så vattnet sedan inte skulle rinna ut). Laget fick sedan med hjälp av plastmuggar transportera vatten från en hink till röret. Fylla röret så de sedan kunde få tag i flaskan med sin innehållande ledtråd.

Få grodan till vattnet. Vi uttgick från vår paradtävling spotta groda och ställde laget åter igen på ett led, ca 10 m från vattnet. De fick godisgrodor som förste man i ledet fick spotta iväg för att nästa man gå fram och spotta sin groda från där den förra landade. Laget cirkulerade runt och spottade nya grodor tills de nådde vattnet. Då fick de sin tredje siffra.

 När laget samlat in alla siffror till koden behövde de få fram vilken ordning de skulle ligga i. Alla siffror var skrivna på var sitt olikfärgat papper. Laget delades i två grupper och utrustades med walkie talkies. En teamet sprang bort till utsatt plats där det låg en planka med rätt färgkombination. De lade sifferlapparna i rätt färgordning och ropade tillbaks rätt sifferkombination till andra halvan av laget som satt vid skattkistan och kunde få upp låset. (Ett tips är att kontrollera så walkie talkiesarna har batteri.. Det man får göra annars är att skicka iväg det väntande teamet till det andra så att de tillsammans får memorera koden och komma tillbaks för att öppna skattkistan).


Lekarna och uppdragen genomfördes under en promenad på ca 800m. Genom skog, över fält och på grusvägar. De var väldigt ivriga och engagerade i uppdragen vilket var roligt att se. Det blir heller inga sura miner då alla tävlar i samma lag för att komma fram till skatten.



Godispåsarna avnjöts sedan framför elden och som grädde på moset blev det där efter tårta.
En tårta som Kasper dekorerat med blå grädde och godis.





Inga kommentarer: