söndag, oktober 21

Pumpasoppa och kallrökt lax på fröknäcke

Solen hade precis försvunnit bakom träden, ljusen värmde både kropp och sinne. När den varma äppeldrycken och soppan hälldes upp ångade det och blev helt magiskt! 

"En drömmig förrätt" som en av gästerna beskrev det.


Pumpasoppa

1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 kg butternut pumpa, skalad och i bitar.
33cl torr äppelcider
5 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
smör till fräsning
salt och peppar

Dela pumpan och gröp ur kärnhuset. Skala och dela den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs lök och pumpa i smör i en gryta, pressa i vitlöken.
Häll på buljong och cider. Koka tills pumpan är mjuk, ca 20 min.
Mixa soppan slät. Ställ tillbaks soppan på spisen och koka upp med grädden.
Smaka av med salt och peppar.

Soppan hällde jag på en termos och tog med mig ut i växthuset. Praktiskt att hälla ur,
håller värmen bra och tar väldigt lite plats på det lilla, lilla bordet.

Fröknäcke med kallrökt lax

Fröknäcke till 16 portionsbitar
3-4 skivor kallrökt lax
Färskost, typ Philadelphia
1 avokado
smörgåskrasse

Bryt fröknäcket i lagom stora bitar. Dela laxen i lagom många och stora bitar så det blir en bit till varje knäcke. Skala och skär avokadon, även den i lagom stora och många bitar.
Bred färskosten på knäcket. Lägg på lax och avokado. Toppa med smörgåskrasse.

Inga kommentarer: